Toronto

Home/Toronto
65 Lillian Street Condominium Building

65 Lillian Street Condominium Building

Value Engineering Work on this jobsite included the excavation support system for a new condominium building located on 65 Lillian Street in Toronto, Ontario. HC Matcon used soldier piles and shotcrete lagging shoring (SPLS) with soil nails to support the excavation of an approximately 30-foot deep underground parking garage. One challenge of this project was

Dufferin Mall

Dufferin Mall

, ,

Dufferin Mall Pedestrian Tunnel This renovation project includes the challenge of constructing a 10ft wide by 12ft deep pedestrian tunnel inside an active mall. HCM together with RWH Engineering proposed an innovative design and construction process to accomplish this endeavor with very limited working space and tricky access issues. The construction involves: • Shotcrete shoring

CN Malton GO Station

CN Malton GO Station

Challenge: Build While Trains Are Running Work on the Malton GO Station in Toronto, Ontario includes improvements such as new walkways and a tunnel for pedestrian access to new platforms. HC Matcon's scope of work, includes: 37 caissons at 30-inch diameter, and an approximately 25-foot deep shoring system with strand anchors. The pile and caisson

TTC Wilson Complex Modification

TTC Wilson Complex Modification

, , ,

Engineering Solutions The Toronto Transit Commission will be purchasing all new subway cars in the near future, creating the requirement of larger maintenance carhouses. The original contract drawings employed caisson wall, soldier piles and lagging, and conventional concrete underpinning for the earthwork specifications related to our field of work. HC Matcon proposed an alternative engineered

St. Joseph's Health Centre Parking

St. Joseph’s Health Centre Parking

, ,

Shotcrete Reduces Costs for Owner The St. Joseph's Health Centre is adding a new Our Lady of Mercy wing complete with three levels of underground parking. HC Matcon was responsible for:  installing the approximately 20,000 square feet of zero clearance shotcrete and caisson wall to be used as a back form for the foundation walls.

TTC St. Clair Station

TTC St. Clair Station

Two new elevators on the east and west sides of St. Clair station were installed to allow easier access for disabled persons. During construction, HC Matcon was confronted withsome interesting challenges, including extremely tight access and a high water table. The east elevator pit was constructed with a 10 m deep caisson wall, braced horizontally

TTC St. Clair Station

TTC St. Clair Station

Overcoming Tight Access and High Water Table Two new elevators on the east and west sides of St. Clair station were installed to allow easier access for disabled persons. During construction, HC Matcon was confronted with some interesting challenges, including extremely tight access and a high water table. The east elevator pit was constructed with

PetroCanada Gas Station Clean Up

PetroCanada Gas Station Clean Up

Remediation with Innovation Design This site involved remediation of an old gas station site that experienced underground leaks in the tanks. Working in conjunction with our sister company, Quantum Environmental a raker,soldier pile and lagging system was installed. HC Matcon provided excavation assistance with a slot cutting procedure engineered to reduce the actual shoring depths

Mars B Toronto General Hospital

Mars B Toronto General Hospital

,

This 3.5 Million dollar contract involved HC Matcon providing a full excavation, a 16,000 Sq. Ft. shoring and large diameter caisson package for this project. Challenges included the support of historical facades, tight working room, land locked site location and staged demolition. The site required all 4000 Dump Truck loads to be removed through a

Smith Residence

Smith Residence

, ,

Toronto's First Permanent Soil Nail Wall This project involved a hillside lot and a high end home in Toronto. The installation was the first permanent soil nail wall used in Toronto. Micro piles were used to support a cantilever canopy on one level and HC Matcon completed the full excavation, shoring and footings as a