HC Matcon

Home/HC Matcon
Scarborough Hospital

Scarborough Hospital

, ,

A Design-Build Solution The Scarborough Hospital was adding a new Critical Care Centre in the courtyard surrounded on all sides by existing hospital structures.  HC Matcon's scope of work included: excavation of the new building foundation on pad footings permanent shotcrete underpinning system to support surrounding structures soldier pile and lagging wall to support a

Grand House

Grand House

Difficult But Not Impossible The Grand House is a student designed and constructed co-operative housing project located in Cambridge, Ontario.  It has won awards and is a landmark building. Due to the topography of the site, limited access, and constructibility concerns, specialized foundation members were required. Conventional footings and caissons were not feasible given the

The Bow

The Bow

, ,

The future Bow building, located in Calgary, Alberta Canada, is an innovation in both architectural and shoring design. At 58 stories and with a footprint of two city blocks, The Bow will be the largest building in Canada west of Toronto. It will be an impressive addition to the Calgary skyline and will serve to

St. Joseph's Health Centre Parking

St. Joseph’s Health Centre Parking

, ,

Shotcrete Reduces Costs for Owner The St. Joseph's Health Centre is adding a new Our Lady of Mercy wing complete with three levels of underground parking. HC Matcon was responsible for:  installing the approximately 20,000 square feet of zero clearance shotcrete and caisson wall to be used as a back form for the foundation walls.

Guelph Civic Administration Complex

Guelph Civic Administration Complex

, ,

Complex Shoring Requires Innovative Design Work on this site involved the supply and installation of caissons, underpinning, rock anchors, as well as both traditional soldier pile and lagging and shotcrete shoring systems. Shoring designs were required to incorporate work next to the existing CN passenger rail tracks and the historical heritage buildings being developed into

TTC St. Clair Station

TTC St. Clair Station

Two new elevators on the east and west sides of St. Clair station were installed to allow easier access for disabled persons. During construction, HC Matcon was confronted withsome interesting challenges, including extremely tight access and a high water table. The east elevator pit was constructed with a 10 m deep caisson wall, braced horizontally

Kidd's Creek Culvert Restoration

Kidd’s Creek Culvert Restoration

Versatile Installations Minimized Costs Work on the Kidd's Creek Culvert Restoration project involved the supply and installation of 600 plus helical pile supports for new catch basins, man holes, culverts and storm and sewer pipe in downtown Barrie, Ontario. Helical pile support systems were ideal for use on the project based on the type of

TTC St. Clair Station

TTC St. Clair Station

Overcoming Tight Access and High Water Table Two new elevators on the east and west sides of St. Clair station were installed to allow easier access for disabled persons. During construction, HC Matcon was confronted with some interesting challenges, including extremely tight access and a high water table. The east elevator pit was constructed with

Niagara Biosolids Facility - Inside Pit

Niagara Biosolids Facility – Inside Pit

, ,

A Shotcrete Solution to a Difficult Problem Work to the existing Biosolids Facility required the installation of deep pits and foundations for proposed processing equipment. Due to the tight confines of the site and the proximity of exterior walls, columns and footings, the use of a traditional soldier pile and lagging system was not feasible.

Aldershot GO Station Improvements

Aldershot GO Station Improvements

Our Innovative Solution Saves Time Work at the Aldershot Go Station in Burlington, Ontario comprised of the construction of two new pedestrian tunnels to access the existing passenger platforms. The project was further complicated by the proximity of high speed passenger train rails and the need to maintain and operate the facility while the work